Afgelegen plek in Zuid-Afrika draagt ​​​​bij aan baanbrekende heelal-wetenschap

SKAO

Novelty NOS

  • Elles van Gelder

    correspondent Africa

  • Elles van Gelder

    correspondent Africa

There is a connection between two bands: a megatelescoop die signalen kan opvangen van vlak na de oerknal die nu nog in het heelal zweven and die kan omzetten in photo’s. Toch denken wetenschappers dat het straks mogelijk is: deze week werd het startein gegeven voor de bouw van de grootste radiotelescoop ter areld: de Square Kilometer Array, often de SKA-telescoop.

De telescoop moet delen van het heelal in kaart gaat brengen die we nog nooit eerder hebben gezien. It is a two million dollar international megaproject, which also invests in the Netherlands.

It is written on two plekken aan de telescoop gebouwd, in the westen van Australië and in Zuid-Afrika. In that last word of land een al bestaande radiotelescoop van 63 schotels uitgebreid tot 197 schotels en in Australië comen ruim 130.000 antennas te staan ​​​​op een plek waar also a een voorloper staat. Alle metingen worden straks gebundeld.

Uiterst gevoelig

Tracey Cheetham, director of infrastructure for SKA in Southern Africa, organized this week during a round trip on a wide range of activities in Southern Africa. Zelden is a bezoek mogelijk, omdat de MeerKAT-telescoop die er al staat uiterst gevoelig is.

Daarom staat de telescoop op un van de stilste plekken ter weld, in the uitgestrekte woestijnregio Karoo, op een plek waar geen mobiel bereik is. Toch moeten all phones and smartwatches from voordat we het terrein betreden. You also want bluetooth kan de metingen verstoren.

“Deze telescoop luistert naar het heelal”, zegt Cheetham, die in Zuid-Afrika verantwoordelijk è voor de bouw van de megatelescoop. “Alle sterren en sterrenstelsels zenden radiogolven uit, die worden opgevangen door de schotels en gedigitaliseerd. En daar kunnen we dan beelden van maken, een foto van de ruimte. En hoe meer schotels er straks bij staan, hoe meer pixel we als het ware kunnen opvangen.”

Elles van Gelder/NOS

Twee jonge elektriciens in opleiding

The telescoop can be seen as a given word and a pair of telescopes open and can be torn and not all photos can be viewed but also verder kijken. Zoals naar wat er gebeurd is na de oerknal toen we van donker naar licht gingen.

Zuid-Afrika is a success with the mega-project. Dieci primi levert het nu bouwcontracten op, voor wegen en voor gigantic glasvezelnetwerken, die worden aangelegd om all data straks te gaan verwerken.

“Dit is niet alleen een groot wetenschappelijk project maar ook een gigantic data-project”, zegt Cheetham. “Alle information gaat straks van de schotels naar een gigantic datacentrum in Kaapstad. Daarna gaat het naar supercomputers op verschillende andere plekken op de weld. De glasvezelkabels die we neerleggen voor de SKA-telescoop kunnen keer rond onze aardbol.”

Nobel prize

De informatie gaat straks also naar een wetenschappelijk datacentrum in Nederland. Als partnerland hoopt Nederland zo op de voorste rij te zitten van baanbrekend onderzoek. “We hebben hier al de computers staan ​​​​om de data van onze eigen radiotelescoop Lofar te verwerken”, zegt Frank Nuijens, van Astron, het Nederlands instituut voor radioastronomie. Die gaan we uitbreiden om de SKA-data te verwerken.”

Volgens Nuijens kan het wetenschappelijk onderzoek opleveren waarmee je Nobelprijzen kunt winnen. “Zoals de vraag wanneer het licht aanging in het heelal. Ook gaan we Einsteins algemene relativiteitstheorie uitdagen en onderzoek doen naar buitenaards leven.”

Nobel prize

For the first twintiger Richard Robyn is zo’n Nobelprijs nog een ver-van-mijn-bed-show, maar hij plukt wel al de voordelen van het initiatief. He worked in a training center at the Carnarvon Center, 85 kilometers away from the telescope. In quel trainingcentrum worden jonge Zuid-Afrikanen opgeleid tot elektricien, onmisbaar in het onderhoud van de telescoop.

Robyn staat te sleutelen in een klaslokaal en probeert een fout te vinden in een elektriciteitsbord. “Hier op het platteland is er amper werk”, vertelt hij. “Ik krijg nu een kans om te leren en om mijn familie te onderhouden. Hopelijk kan ik bij de telescoop gaan werken, ik blijf graag dicht bij mijn dorp, maar anders kan ik mijn kennis elderly gebruiken.”

Wetenschappers discovered that the telescoop has already seen the first raises able to exploit die un evocation zijn aan de huidige kennis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *