Dat het bericht van Musk geen foutje was, blijkt uit de reactie die Musk later toevoegde: “De waarheid resoneert”, volgens Musk. Maar on that word ‘waarheid’ is zeker niet iedereen het eens. “Het is droevig, maar niet verrassend”, zegt virolog Marion Koopmans.
“Musk met zijn megafoon”
Koopmans’ Belgian colleague Marc Van Ranst noted that he posted his tweet about Musk ‘amid the effect of merkte in berichten, mails and reactions’ die hij binnenkreeg. E dat terwijl de dreigementen – bij afwezigheid van corona – de laatste tijd juist iets minder werden. “Maar ze hebben nu een tweede adem gevonden om wetenschappers te bedreigen. Daar heeft Elon Musk met zijn megafoon di lui op zijn eigen platform voor gezorgd. Dat hoort niet.”
Dat hoort niet. Van Ranst omschrijft het nog netjes. Koopmans found the situation on Twitter ‘bizarre’. “Sommige mensen lijken van het bedreigen van anderen haast hun levenswerk te maken. Verbijsterend.”
‘Het mag allemaal maar geroepen worden’
Maar talking about bericht van Musk was er bij Koopmans allerminst. “Era denk ik al wel merkbaar waar deze meneer staat. Hij jaagt in feite een deel van de Twittergebruikers op, vooral uit extreemrechtse hoek. Mij valt vooral op hoe weinig ertegen te doen is.
Koopmans was defeated by the crown and was van de Nederlandse wetenschappers die het meest te verduren krijgt. At die bedreigingen, ze probeert het te negeren. Maar ze maakt zich ook zorgen. “Zorgen over het gemak waarmee mensen losgaan tegen allerlei individuen. Niet alleen wetenschappers, ook journalen. Het is gewoon bizar.”
Sharp dreiging
Cijfers over online bedreigingen aan het address van wetenschappers of journalen zijn er niet, maar volgens de politie is het overduidelijk dat het aantal bedreigingen op dat vlak sinds corona enorm is toegenomen. “Het is zo makkelijk om op social media iets te roepen.”
Maar dat betekent niet dat je alles zomaar mag roepen. Er zijn wel degelijk aanhoudingen verricht voor dit soort aantijgingen, zegt een woordvoerder.
What can I do dan niet roepen? Een voorbeeld: “Als mensen zeggen: ‘Ik ben nu op weg naar haar huis di lei met een pistool’, comen wij in actie. Dat zien wij dan als acute dreiging.”
Bezoekje van politie
Heel vaak is er geen sprake van acute dreiging, geeft de woordvoerder meteen toe: het is lastig wanneer er nou wel of niet sprake is van een strafbare bedreiging. Een aangifte kan er in dat soort gevallen soms wel voor zorgen dat de politie in actie komt.
Toch gebeurt dat soms ook laagdrempeliger. He came in favor that politics is un bezoekje komt brengen, om also un praatje te maken waarom iem and dergelijke dreigementen plaatst. “Al zit ook lang niet iedereen daarop te wachten.”
Observe Musk not strafbaar
Wat Musk now tweets noemt de woordvoerder onwenselijk. “Maar het lijkt me niet strafbaar. Het past ook in het tijdsgewricht, dit soort uitspraken comen zo vaak voor.”
Veel hebben Koopmans and Van Ranst daar niet aan. An opposition for who better help you discover the platform. “Ik heb al meerdere colleague’s die dat hebben gedaan”, zegt Koopmans. Zelf blijft ze nog wel even. Weerwood bieden, is the argument.
Van Ranst has dezelfde mening. Also hij blijft, maar beloven dat hij nooit vertrekt kan hij niet. “Op dit moment is het niet nodog. Maar ik ben niet getrouwd met Twitter.”